Cryo-Rent B.V.
Droogijsstralen een koud kunstje !

Droogijsstralen is een droge, hygiënische, veilige en efficiënte reinigingstechniek met een zeer breed toepassingsgebied. Voor het stralen maken wij gebruik van de vaste vorm van CO2.

Hoe werkt het reinigen met Droogijs?
Het reinigen met Droogijs is een straaltechniek, vergelijkbaar met zandstralen of hogedruk waterstralen. Het straalmiddel bestaat uit vaste CO2 korrels, ook wel Droogijspellets genoemd.

DroogijsstralenDe Droogijspellets worden door middel van een Droogijsstraalmachine met grote kracht tegen het te reinigen oppervlak gespoten. Via de persluchtstroom worden de Droogijspellets versneld in de straalslang en vervolgens door het pistool met de straalpijp (nozzle) op het te behandelen (verontreinigde) oppervlak geschoten.


De reinigende werking van Droogijsstralen is gebaseerd op 3 effecten:

 1. Inslageffect. De persluchtstroom die het Droogijs versnelt en het ontwerp van de straalpijp zorgen voor een grote kinetische energieoverdracht.

 2. Thermoshock. De Droogijspellets zijn zeer koud (-78°C), waardoor de vervuilde laag plots afkoelt en krimpt. Er ontstaan microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag, waardoor deze makkelijker loskomt.

 3. Micro-explosie. Op het moment dat een Droogijspellets het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het Droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Voordelen Droogijsreinigen:

 • Snelle reinigingsmethode
 • Ontsmetting en geen bijkomend afval door straalmiddel
 • Regelbare spuitdruk, reinigen zonder schade
 • Door snelle reiniging beperkte machinestilstand
 • Met mobiele installatie op iedere locatie reinigen
 • Milieuvriendelijke reinigingsmethode

Geen bijkomend afval door straalmiddel!
De Droogijspellets verdampen nadat ze het oppervlak geraakt hebben (sublimatie). Hierdoor blijft er geen vloeistof of straalmiddel over en wordt er geen bijkomend afval gegenereerd. Dit is meteen één van de grootste voordelen van het reinigen met Droogijs!

DroogijsstralenIn-line reiniging
Door de eigenschappen van deze methode wordt de ondergrond niet beschadigd en gevoelige machinedelen hoeven vaak niet gedemonteerd te worden. Hierdoor is in-line reiniging vaak mogelijk.

Ontsmetting
Naast reiniging van het behandelde oppervlak is ook sprake van een onstsmetting van het oppervlak. Eventuele bacterie groei wordt drastisch verminderd, verwijderd of uitgesteld (ontsmetting) door het mechanische effect van de Droogijspellets en door het fysisch effect van de sublimatie van CO2.

Hieronder wordt de methode Droogijsstralen in detail weergegeven

Vervuiling

De vervuiling bevindt zich op de te reinigen ondergond

Droogijsstralen

Droogijspellets slaan in op het oppervlak (Micro-explosie), verwijderen het vuil en verdampen tot gas

Restafval

Het vuil wordt verwijderd zonder de ondergrond te beschadigen.
Er is geen bijkomend afval want het restafval bestaat enkel uit het vuil.

Al meer dan 15 jaar past Cryo-Rent B.V. het Droogijsstralen toe in de praktijk om reinigings-werkzaamheden te verrichten.

Apparatuur voor het Reinigen met Droogijs
Voor het reinigen met Droogijs word er gebruik gemaakt van:

 1. Een Compressor (Perslucht met een druk variërend van 3 tot 14 bar)
 2. Een Droogijsstraalmachine
 3. Luchtslang(en)
 4. Straalslang met bedienigspistool en straalpijp (nozzle)

De Droogijspellets worden door middel van de Droogijsstraalmachine vermengd met perslucht en via de persluchtstroom door straalslang en vervolgens het pistool met de straalpijp (nozzle) op het vervuilde oppervlak geschoten. Zie de afbeelding hieronder.

De kracht waarme de Droogijspellets op het vervuilde oppervlak worden geschoten is afhankelijk van de op de straalmachine ingestelde luchtdruk en het type nozzle dat wordt gebruikt.

Het principe van droogijsstralen

Geluid
Droogijsstralen genereert wel veel geluid en daarom dienen de mensen die ermee werken en die in de buurt zijn gehoorbescherming te dragen.

 

Toepassingen Droogijsstralen
klik hier voor een compleet overzicht van alle toepassingen!

Droogijsstralen is de ideale oplossing voor reinigingswerkzaamheden in:

 • Drukkerijen
 • Metaal industrie
 • Voedingsmiddelen industrie
 • Bouw
 • Scheepsbouw

  Schoonmaakservices, zoals:

  Gevelreiniging
  Machine onderdelen reinigen
  Verf- en coating verwijdering
  Kauwgom en graffiti verwijderen van muren en vloeren

  Klik hier voor een compleet overzicht van alle toepassingen!