Droogijs pellets
Cryo-Rent B.V.

Wat is droogijs?
Droogijs is de vaste vorm van kooldioxide (CO2).
Droogijs wordt vooral gebruikt om te koelen en te reinigen maar ook voor special effects.

Op onze bedrijfslocatie te Nieuw Bergen produceren wij dagelijks grote hoeveelheden droogijs voor onze klanten in binnen- en buitenland. Ons droogijs wordt vervaardigd uit kooldioxide (CO2), dat vrijkomt bij biovergisting van groenten en fruit afval uit de tuinbouw.

Bij het maken van Droogijs wordt de vloeibare kooldioxide (CO2) bij atmosferische druk geëxpandeerd. Hierbij wordt witte, zeer koude koolzuursneeuw gevormd, die onder druk tot korrels, ook wel Droogijspellets of Droogijsnuggets genoemd, worden geperst.
Om de levering van droogijs aan onze klanten te kunnen waarborgen beschikken wij over meerdere productie units en een uitgebreid wagenpark voor het transport van het droogijs. Zo heeft u de garantie dat u te alle tijde Droogijs beschikbaar heeft. U kunt het Droogijs natuurlijk ook zelf bij onze vestiging afhalen.

DroogijsNatuurlijk product
Droogijs is een volledig natuurlijk product en slaat niet neer. Ons droogijs wordt vervaardigd uit kooldioxide (CO2), dat vrijkomt bij biovergisting van groenten en fruit afval uit de tuinbouw.

Sublimatie van Droogijs
Het misschien wel belangrijkste voordeel ervan is dat het van een vaste vorm direct over gaat in gasvorm (sublimatie) onder de standaarddruk. Hierdoor onttrekt het meer warmte aan de omgeving dan wanneer het zou smelten.

Na verdamping blijft er niets achter. Er onstaat geen nattigheid, zoals bij gewoon waterijs. Vandaar de naam: Droogijs, Trocken eis in het Duits, Dry ice in het Engels.

SublimatieEen wetenswaardigheid
Als Droogijs verdampt, ontstaat er een enorme koelcapaciteit. De koelcapaciteit van Droogijs is maar liefst 3,3 maal hoger dan die van waterijs!: één kilo Droogijs levert evenveel koude als maar liefst drie kilo waterijs!.

Droogijs als koelmedium, Lees verder.

Droogijs is met name geschikt voor die plaatsen, waar geen energiebron beschikbaar is om hele lage temperaturen te bereiken. Droogijs is verder:

  • reukloos en smaakvrij
  • kiem- en bacterievrij
  • niet giftig
  • niet brandbaar

    Fysische eigenschappen van Droogijs
  • Het smelt- en kookpunt ligt op 195 kelvin, wat gelijk is aan -78,15 graden celsius.
  • CO2 heeft in gasvormige toestand een dichtheid van 1,98 kg/m³.
  • Sublimatiewarmte is 573,02 kJ/kg
  • Koelcapaciteit bij opwarming van –78,9 °C naar 0 °C is 645 kJ/kg.