Droogijs pellets
Cryo-Rent B.V.

 

Droogijs is één van de oudste koelmedia en wordt heden ten dage steeds meer gebruikt. Dit koelmedium wordt door de hele samenleving ingezet. Elke dag gebruiken en nuttigen mensen wel producten die met Droogijs in aanraking zijn geweest. De enorme toepasbaarheid van het koelen en vriezen met Droogijs is bij de meeste mensen veelal onbekend.

Droogijs heeft als koelmedium twee gunstige eigenschappen:

 1. Als Droogijs verdampt, ontstaat er een enorme koelcapaciteit. De koelcapaciteit van Droogijs is maar liefst 3,3 maal hoger dan die van waterijs!: één kilo Droogijs levert evenveel koude als maar liefst drie kilo waterijs!.
  De koelcapaciteit bij opwarming van –78,9 °C naar 0 °C is 645 kJ/kg.

 2. Naast het op temperatuurhouden van producten bewerkstelligt het Droogijs ook dat er zo goed als geen zuurstof bij deproducten komt.
  Sublimatie van Droogijs
  Als Droogijs gaat sublimeren, of wel het direct overgaan van de vaste fase in de gasfase, komt er een grote hoeveelheid kooldioxidegas vrij; perkilogram circa 540 liter, dat circa 1,5 keer zwaarder is dan lucht en daardoor de zuurstof verdrijft uit verpakkingen of ruimten. De Sublimatiewarmte van Droogijs is 573,02 kJ/kg.

  In een kooldioxideatmosfeer stopt de groei van bacteriën. Ze gaan niet dood, maar ze vermenigvuldigen zich evenmin. De meeste bacteriën hebben namelijk ook zuurstof nodig om zich voort te planten. Het op de goede temperatuur houden van voedingsmiddelen, of wel het creëren van een gesloten koelketen, is van zeer groot belang.

Droogijs is met name geschikt voor die plaatsen, waar geen energiebron beschikbaar is om hele lage temperaturen te bereiken. Droogijs is verder:

 • reukloos en smaakvrij
 • kiem- en bacterievrij
 • niet giftig
 • niet brandbaartoepassingen als koelmiddel
klik hier voor een overzicht van de toepassingen van het koelen en vriezen met Droogijs.