Droogijs is één van de oudste koelmedia en wordt heden ten dage steeds meer
gebruikt. Dit koelmedium wordt door de
hele samenleving ingezet. Elke dag gebruiken
en nuttigen mensen wel producten
die met Droogijs in aanraking zijn
geweest. De enorme toepasbaarheid van het koelen en vriezen met Droogijs is
bij de meeste mensen veelal onbekend.
Droogijs heeft als koelmedium twee gunstige eigenschappen:
- Als Droogijs verdampt, ontstaat er een enorme koelcapaciteit. De koelcapaciteit van Droogijs is maar liefst 3,3 maal hoger dan die van waterijs!: één kilo Droogijs levert evenveel koude als maar liefst drie kilo waterijs!.
De koelcapaciteit bij opwarming van –78,9 °C naar 0 °C is 645 kJ/kg.
- Naast het op temperatuurhouden
van producten bewerkstelligt het Droogijs ook dat er zo goed als geen zuurstof
bij deproducten komt.
Als Droogijs gaat sublimeren, of wel het direct
overgaan van de vaste fase in de gasfase, komt er een grote hoeveelheid kooldioxidegas
vrij; perkilogram circa 540 liter,
dat circa 1,5 keer zwaarder is dan
lucht en daardoor de zuurstof verdrijft
uit verpakkingen of ruimten. De Sublimatiewarmte van Droogijs is 573,02 kJ/kg.
In een kooldioxideatmosfeer stopt de
groei van bacteriën. Ze gaan niet dood,
maar ze vermenigvuldigen zich evenmin.
De meeste bacteriën hebben namelijk
ook zuurstof nodig om zich voort te planten.
Het op de goede temperatuur houden
van voedingsmiddelen, of wel het
creëren van een gesloten koelketen, is
van zeer groot belang.
Droogijs is met name geschikt voor die plaatsen, waar geen energiebron beschikbaar is om hele lage temperaturen te bereiken. Droogijs is verder:
- reukloos en smaakvrij
- kiem- en bacterievrij
- niet giftig
- niet brandbaar
klik hier voor een overzicht van de toepassingen van het koelen en vriezen met Droogijs.
|